Μέσω της αφοσίωσής μας στην έρευνα και την καινοτομία, έχουμε συμβάλλει σε πολλά καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα. Σας προσκαλούμε να εξερευνήσετε όλα τα ερευνητικά πρόγραμμα στα οποία έχει συμμετάσχει η OECON GROUP μέχρι τώρα.
Αειφορική Ανάπτυξη Σιδερίτη
ΚΩΔ. ΕΡΓΟΥ: Μ16ΣΥΝ2-00337
ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Προστασία αυτοφυών ειδών Σιδερίτη της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, μέσω της πιλοτικής καλλιέργειάς τους και δημιουργία Πολλαπλασιαστικού Υλικού για παραγωγή προϊόντων αειφορικής παραγωγής.
ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ
Σκοπός του έργου είναι να επιλύσει τα προβλήματα της μείωσης αυτοφυών πληθυσμών Αρωματικών Φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ), λόγω ανεξέλεγκτης συλλογής και της κλιματικής αλλαγής, ειδικότερα στο Τσάι του βουνού (Sideritis sp.). Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις καλλιεργούνται διαφορετικά είδη από τα ενδημικά των εκάστοτε περιοχών, με αποτέλεσμα τη διάβρωση της βιοποικιλότητας του σιδερίτη. Τα παραπάνω καταδεικνύουν τον κίνδυνο εξαφάνισης ενδημικών ειδών όπως του Σιδερίτη του Μαινάλου (Sideritis clandestina) και την ανάγκη για προστασία τους. Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθούν δράσεις με στόχο την καλλιέργεια του Σιδερίτη του Μαινάλου χρησιμοποιώντας το γηγενές υλικό της περιοχής και διασφαλίζοντας την αειφορική αξιοποίησή του και την προστασία της βιοποικιλότητας, με αποτέλεσμα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι προσαρμοσμένη στις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, είναι ιδιαίτερα χαμηλών εισροών, ενώ θα εφαρμοστούν πρωτόκολλα βιολογικής καλλιέργειας για την παραγωγή με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Για τη συνολική βιωσιμότητα του εγχειρήματος θα γίνουν δράσεις για την παραγωγή τυποποιημένου προϊόντος Σιδερίτη Μαινάλου, με χαρακτηρισμό του ως προς τα οργανοληπτικά και τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά. Το έργο θα προσφέρει λύσεις μέσω ολιστικής προσέγγισης για την προστασία και αξιοποίηση των ενδημικών ειδών σιδερίτη, τη γεωργία χαμηλών εισροών και την παραγωγή φυσικών προϊόντων με «πράσινο» αποτύπωμα. Παρόμοια προσέγγιση θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση του Σιδερίτη της Σ. Ελλάδας (S. raeseri)
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΡΓΟΥ
- Ολιστική προσέγγιση για την προστασία του ενδημικού είδους σιδερίτη
- Απόκτηση Πολλαπλασιαστικού Υλικού από αυτοφυή φυτά της περιοχής (Πελοπόννησος & Στ. Ελλάδα)
- Δημιουργία πρότυπης μητρικής φυτείας Απόκτηση τεχνογνωσίας για παραγωγή τοπικών προϊόντων
- Αυτοφυών φυτών υψηλής προστιθέμενης αξίας, μέσω γεωργίας χαμηλών εισροών
ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Το είδος S. clandestina (τσάι του βουνού Μαινάλου) δεν καλλιεργείται έως τώρα και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως γεωργικό προϊόν, προερχόμενο από καλλιέργεια, ιδιαίτερα χαμηλών εισροών, με πολυπληθείς για την υγεία ευεργετικές ιδιότητες. Μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία δράση διάσωσής του και καμία επίσημη μελέτη για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.
ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
- ΕΕ1: Συντονισμός και Διαχείριση του Έργου
- ΕΕ2: Παραγωγή διαπιστευμένου Π.Υ σιδερίτη, δημιουργία μητρικών φυτών
- ΕΕ3: Δημιουργία μητρικής φυτείας στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΒΥΤΙΝΑΣ και πρωτόκολλο καλλιέργειας σιδερίτη
- ΕΕ4: Εγκατάσταση μικρών πιλοτικών αγρών σε Αρκαδία και Στερεά Ελλάδα
- ΕΕ5: Αξιολόγηση του παραγόμενου φυτικού υλικού σιδερίτη
- ΕΕ6: Διάχυση αποτελεσμάτων
Ενίσχυση Βιοποικιλότητας Αμπελώνων Πελοποννήσου & Στερεάς Ελλάδας
KΩΔ. ΕΡΓΟΥ: Μ16ΣΥΝ2-00338
ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Διατήρηση & ενίσχυση της βιοποικιλότητας των Αμπελώνων της Πελοποννήσου & της Στερεάς Ελλάδας με σκοπό την δημιουργία πολλαπλασιαστικού υλικού των ποικιλιών αμπέλου
ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ
Οι αμπελώνες της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας είναι από τους παλαιότερους της Ελλάδας και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ποικιλιών αμπέλου, μερικές από αυτές ιδιαίτερα πολύτιμες, που έχουν διακριθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων τόσο για τις ιδιαιτερότητές τους όσο και την παραγωγή οίνων ποιότητας. Κύριος Στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η διάσωση των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου που είναι προς εξαφάνιση και η αξιολόγησή τους. Η εξαφάνισή τους θα έχει ως συνέπεια την απώλεια σημαντικού γενετικού υλικού. Η βιοποικιλότητα πάνω και κάτω από την επιφάνεια του εδάφους μειώνεται παντού στον κόσμο με πρωτοφανή ταχύτητα και αυτή η απώλεια σχετίζεται στενά με την κλιματική αλλαγή και αποτελεί μέρος μιας γενικότερης οικολογικής κρίσης. Το παρόν Επιχειρησιακό Σχέδιο αποδεικνύεται ιδιαίτερα πολύτιμο καθώς θα συμβάλει τόσο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας όσο και στον εμπλουτισμό των ελληνικών αμπελώνων.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΡΓΟΥ
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο φέρει καινοτόμες διαδικασίες ανάπτυξης και παραγωγής του βελτιωμένου αμπελουργικού προϊόντος με την εφαρμογή υπάρχουσας τεχνογνωσίας που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Επιλογή βιοτύπων με βελτιωμένα αμπελουργικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσαρμόζονται σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Εφαρμογή συγκεκριμένων αμπελοκομικών τεχνικών και ταυτόχρονη μείωση των εισροών που συμβάλλουν στη διάσωση της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση του γενετικού υλικού των γηγενών ποικιλιών αμπέλου.
ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Η ομάδα του Έργου αποτελείται από: Συντονιστής Έργου: Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας Βυτίνας (Κρατικό Κτήμα Βυτίνας)
Μέλη:
- Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
- Αθηνών Εργαστήριο Αμπελολογία
- OECON GROUP – Αποστολίνα Τσαλταμπάση και ΣΙΑ Ε.Ε.
- Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας “Η Ένωση”
- Αικατερίνη Μελετίου
ICAS–Smart Aquaponics
Κωδ. Έργου Τ1ΕΔΚ-00756
Xρηματοδοτείται από τη Δράση ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.
ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Σκοπός του Ερευνητικού Έργου «Ευφυής Έλεγχος Ενυδρειοπονιακής Καλλιέργειας» είναι ο ολοκληρωμένος έλεγχος μιας ενυδρειοπονιακής καλλιέργειας. Ο έλεγχος αυτός θα στηρίζεται στην καταγραφή και παρακολούθηση υδραυλικών, ενεργειακών και βιολογικών παραμέτρων με σκοπό την αρμονική συμβίωση των ψαριών και των φυτών επιτρέποντας έτσι τη βελτιστοποίηση καθώς και την αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας (τόσο της ιχθυοκαλλιέργειας όσο και της υδροπονικής καλλιέργειας). Η καταγραφή αυτή θα αφορά κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού όπως διαλυμένο οξυγόνο (dissolved oxygen), pH, θερμοκρασίες νερού και περιβάλλοντα χώρου, ηλιακής ακτινοβολίας κ.ά.. Η παρακολούθηση των παραπάνω παραμέτρων με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών θα γίνεται με επαγγελματικό εξοπλισμό βιομηχανικής χρήσης. Η χρήση τέτοιου εξοπλισμού μπορεί να μειώσει κατά πολύ το κόστος συντήρησης συστημάτων ενυδρειοπονίας, βοηθώντας στην υιοθέτηση και χρήση τους από τους Έλληνες παραγωγούς.
Η ενυδρειοπονία είναι μια παραγωγική διαδικασία που μελετάται ερευνητικά τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς παρουσιάζει σημαντικά οφέλη και δυνατότητες. Ωστόσο, η χρήση και η ενσωμάτωση τεχνολογιών παρακολούθησης συνολικά του συστήματος ψάρι – νερό – φυτό βρίσκεται (ειδικά στην Ελλάδα) σε πρωτόλεια στάδια. Το γεγονός αυτό αποτρέπει τη χρήση της ενυδρειοπονίας σε μεγάλη κλίμακα και αμιγώς επιχειρηματικά, μιας και η παρακολούθηση τέτοιων συστημάτων στηρίζεται κυρίως σε εμπειρικές πρακτικές, οι οποίες προσθέτουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας και σημαντικό ρίσκο επένδυσης.
ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Το έργο διαρθρώνεται σε 4 ενότητες εργασίας:
- ΕΡ1: Σχεδιασμός και κατασκευή πλήρους Ενυδρειοπονιακού Συστήματος σε κάθετη διάταξη
- ΕΡ2: Σχεδιασμός και ανάπτυξη του συστήματος ελέγχου και αυτοματισμού
- ΕΡ3: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη του λογισμικού του συστήματος ελέγχου και αυτοματισμού
- ΕΡ4: Λειτουργία δοκιμές και αξιολόγηση
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ
Συντονιστής Έργου: Αποστολίνα Τσαλταμπάση & ΣΙΑ ΕΕ –> www.oecon.gr
Εταίροι:
- Εμμανουηλίδης Κ. & Σια ΟΕ –> www.greenhouses.gr
- IBC ΟΕ –>www.ibc.gr
- Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γιώργος Ντίνας
- Υπεργολάβος: ΕΛΓΟ Δήμητρα με Επιστημονικό Υπεύθυνο την Αφροδίτη Τσάμπαλλα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ EΡEYNHTIKOY EΡΓΟΥ
28/6/2018 έως 27/12/2022